Direktlänk till inlägg 9 maj 2010
Invigde balkongen för i år med att ta över kompisarna på fika. Det blev lite trångt, men finns det hjärterum finns det stjärterum. :)
Bjöd på Leilas sega kladdkaka och en tysk rabarberkaka med grädde och marsánsås.
Min sega kladdkaka
50 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
0.5 dl matolja
2.5 dl vetemjöl
4 msk mörk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
(1 nypa salt)
50 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret.
Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner smör och olja i äggsmeten.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, salt och vänd ner i smeten.
Häll smeten i formen och tryck i grovt krossade chokladbitar.
Grädda kakan i cirka 30 minuter.
Låt svalna, pudra ev. med florsocker och servera med lättvispad grädde.
Tysk rabarberkaka
150 g mjukt smör
2 dl socker
3 ägg
1 citron
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
500 g rabarber
1 ½ dl socker
1 tsk kanel
1 tsk stött kardemumma
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör det mjuka smöret tillsammans med sockret.
Arbeta in ett ägg i taget.
Tillsätt det rivna skalet och saften av citronen.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ned det i smeten. Rör ned mjölken.
Häll ut smeten i en smord form med löstagbar botten alternativt en bakplåtspappersklädd långpanna.
Skölj och skär rabarbern i en cm stora bitar.
Blanda rabarbern med socker, kanel och kardemumma och fördela blandningen över smeten.
Grädda ca 1 timma. I långpanna räcker det att grädda 40 minuter.
Serveras avsvalnad med marsánsås.
Jag vet inte om jag skrivit detta förut, men jag köper aldrig bröd. "Färdigt bröd" är lika med torrt och smaklöst enligt mig. Jag bakar alltid själv och mot för vad många tror, är det faktiskt både lätt och roligt att baka (man måste bara välja "rätt...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | |||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | |||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 | |||||||||
|